DESIRE MAREA – ON THE ROMANCE OF BEING

Artiest info
Website
facebook
Label: Izimakade Records / Mute / distr.: PIAS

“On The Romance Of Being” is de titel van de begin april verschenen nieuwste tweede soloplaat van de muzikant Desire Marea, afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal (‘KZN’), het oorspronkelijke woongebied van de Zoeloes, de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Desire Marea maakt samen met Fela Gucci ook deel uit van het hiphop en Afrikaanse ritmes spelende duo ‘FAKA’ dat een Zulu-term is voor ‘penetratie’ (dat hebben we ook maar via ‘Wikipedia’ vernomen hoor).

Volgens de bij het album gevoegde informatie heeft Desire Marea de laatste twee jaar geoefend om een ‘Sangoma’ te worden, een traditionele spirituele genezer uit de ‘Nguni’-gemeenschap. Die geestverrijkende ervaring heeft zijn recente songschrijven voor “On The Romance Of Being” sterk beïnvloed. In de acht albumtracks die live werden opgenomen met een 13-koppig ensemble brengt hij een mix van gospel, spirituele jazzy nummers en ceremoniële betoverende soundscapes.

De eerste single uit deze plaat is het in een mix van Engels en Zulu gezongen nummer “Be Free” dat u op de eerste video kunt beluisteren. In de song wordt een verhaal verteld over twee zwarte mannen die van elkaar houden in een sterk door mannen gedomineerde Zuid-Afrikaanse wereld waar ‘queer’-personen zoals Desire Marea zelf op geen begrip en respect kunnen rekenen. De tweede video is een audio-opname van het volledig in Zulu-taal gezongen negen minuten durende nummer “Rah” dat hij samen brengt met de ook in KwaZoeloe-Natal wonende zangeres Zoë Modiga die in Zuid-Afrika als een rijzende ster wordt beschouwd.

De mix van Engels en Zulu gebruikt Desire Marea wel vaker in de songs op “On The Romance Of Being” zoals bij de nummers “Makhukhu”, het met drumritmes en percussie gebrachte “Mfula” en “Arrival”. De overige tracks “Rah”, “Skhathi” en de bijna 10 minuten durende slotsong “Banzi” worden volledig in het Zulu gezongen. “On The Romance Of Being” is de opvolger van het in 2020 op de markt gebrachte solodebuutalbum “Desire”. Op deze nieuwe plaat eert hij nog meer dan voorheen zijn voorvaderen, zijn afkomst en zijn thuisland. Hij doet dit met nummers waarin spirituele avant-garde jazz-, gospel- en wereldmuziek vermengd worden tot een vrij uniek geheel dat typerend is voor de muziek die de met een falsetstem zingende Desire Marea ook in de toekomst wil blijven maken.

(valsam)